World Vision Romania, MSD Romania si Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei au organizat Women Health Medical Lunch la Craiova, Valcea si Vaslui

30 Iunie 2017: Fundația World Vision Romania si  Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei au organizat, in cursul acestei saptamani, Women Health Medical Launch, un eveniment pentru medicii de familie din judetele Dolj, Valcea si Vaslui in cadrul proiectului ”Mame pentru viata. Viata pentru mame”, program de reducere a mortalitatii materne in Romania.

Peste 100 medici de familie din cele trei judete au participat saptamana aceasta la lansarea in cadrul proiectului „Mame pentru viata. Viata pentru mame” a cursurilor de e-learning dezvoltate pe platforma EDU-CNSMF. Cele trei cursuri sunt acreditate de Colegiul Medicilor cu puncte EMC si vizeaza aspecte actuale si bune practici in ingrijirea gravidei de catre medicii de familie.

Cele 3 cursuri au ca teme:

  • Diagnosticul de sarcina si monitorizarea gravidelor cu risc scazut, in cabinetul de medicina familiei
  • Educatia gravidei cu risc scazut, in cabinetul de medicina familiei
  • Sarcina cu risc crescut in practica medicului de familie

Un al 4-lea curs este destinat instruirii la distanta a asistentilor medicali.

 

“ Dezvoltarea acestor cursuri interactive,  la distanta, pe platform de e-learning a CNSMF, in colaborare cu echipa proiectului Mame pentru viata. Viata pentru mame, este deosebit de importanta pentru ca sprijina dezvoltarea profesionistilor din asistenta primara intr-o directie problematica pentru Romania-sanatatea gravidei.” A declarat Dr Cristina Isar, CNSMF.

_dsc2733

In cadrul evenimentului,  World Vision Romania a lansat aplicatiile de telefonie mobila pentru asistenta gravidei si aplicatia pentru calendarul menstrual.

„Aplicatiile de telefonie mobila clasica sunt solutii simple, eficiente de tip sms alert care informeaza femeile vulnerabile in privinta calendarului de accesare a serviciilor medicale, gratuit, in perioada sarcinii. A doua aplicatie, „Calendarul ovulatiei„  este, la randul ei,  o metoda necesara, simpla si utila de identificare a perioadelor fertile la femei,  in scopul prevenirii  sarcinilor nedorite si avorturilor ” a declarat  Dr. Cornelia Paraschiv Scarlatescu, managerul proiectului.

 

Proiectul implementat în Romania de World Vision se  deruleaza  pe o perioada de trei ani  in judetele – Valcea, Dolj si Vaslui si se adreseaza unui numar de 15.000 de femei cu varsta intre 15 si 40 de ani, din 30 de comunitati rurale.

„Nicio mama nu trebuie să moară dând viaţă!” este obiectivul acestui program, care dezvolta un model inovativ de servicii integrate pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate prenatale si maternale. Proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” are o valoare de 500 000 de dolari şi a fost câştigat  de World Vision pentru România, ca parte a unui grant global MSD for Mothers.

MSD for Mothers este o inițiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza MSD și experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. Proiectul lansat în România reprezintă una dintre cele mai mari investiţii de CSR derulate de o companie farmaceutică din România şi se numără printre cele mai mari investiţii sociale private din domeniul sănătăţii._dsc2772

.

Rata mortalităţii materne în România este de peste două ori mai mare față de media UE-27, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia și Bulgaria, de aproape şase ori mai mare decât în Italia și Spania şi de aproape zece ori mai mare decât în Austria şi Polonia. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în privința sarcinilor și avorturilor la minore, ceea ce indică atât lipsa educaţiei pentru sănătate, cât și accesarea redusă a serviciilor de planning familial. Intervenţiile din cele 30 de comunităţi – selectate pe baza ratei sărăciei şi a ratei mortalității materne – vor contribui la îmbunătăţirea competenţelelor cadrelor medicale, prin servicii medicale integrate, pre şi post natale.

 

Pentru mai multe detalii:

Cornelia Paraschiv Scărlătescu , Manager Proiect WVR, 0731 444 621

Delia Dumea, Specialist Comunicare WVR, 0741 66 84 85

Cristina Isar, Medic Primar Formator de Medicina Familie CNSFM tel: 0727494310

***

Despre proiectul MSD for Mothers

MSD for Mothers (proiect cunoscut ca Merck for Mothers in Statele Unite si Canada) este o iniţiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza ştiinţifică şi de business a MSD – precum și resursele financiare ale companiei şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial – pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. MSD for Mothers furnizează soluţii durabile, axate pe îmbunatăţirea calităţii îngrijirii medicale a mamelor, precum şi pentru creşterea accesului femeilor la servicii de planificare familială.

Până acum, eforturile derulate în acest proiect au contribuit la îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate pentru gravide şi la servicii de planificare familială pentru un număr de 4,8 milioane de femei, în 30 de ţări din întreaga lume. Mai multe informaţii pe http://merckformothers.com/

 

Despre World Vision România

                     World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfaşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 25 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.

                     World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş şi de aceea în comunităţile rurale unde este prezentă desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducera abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Proiectele sale se concentrează pe transformarea comunităţilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viaţa implinită pentru fiecare copil.

 

Despre CNSMF:

Este o organizatie a medicilor formatori de medicina familiei, absolventi ai programelor internationale MATRA si NICARE. A fost infiintat in urma cu 15 ani si are ca misiune profesionalizarea medicinei de familie. De la infiintare a derulat programe inovatoare privind dezvoltarea si instruirea medicilor de familie pentru implementarea de ghiduri de practica in domeniul ingrijirii bolilor cronice cele mai frecvente (diabet zaharat, hipertensiune arteriala, astm), a celor acute (durerea lombara, bolile respiratorii).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*