Proiectul Mame pentru viață. Viață pentru mame organizează ateliere de formare pentru educatorii comunitari din Vâlcea și Dolj

_dsc017990.000 de adolescente au devenit mame între 2009-2012 și alte 37 000 au facut întrerupere de sarcina. In plus, mortalitatea maternă în România este dubla  față de media UE.

Sub sloganul : Nici o mama nu trebuie să mai moară dând viață, Proiectul Mame pentru viață. Viață pentru mame, vine în sprijinul femeilor  și adoleșcentelor  din România.

Astfel, timp de trei  zile, 37 de educatoare comunitare, din județule Vâlcea și Dolj au   participt la un atelier de formare pentru a dobândi abilități în vederea susțineri de sesiuni interactive  în domeniul sanatatii reproducerii, cu  aproximativ 5000 de fete și femei din mediul rural.

_dsc0248 _dsc0246

 

 

 

 

 

 

Educatoarele vor simula susținerea de sesiuni pt diverse grupuri de vârste,  folosind materialele create în  cadrul proiectului (șort, tabliță magnetică, broșuri) pentru  a explica femeilor anatomia și modul de funcționare a aparatului lor reproducator, cum apare o sarcina și cum se dezvolta aceasta, care este intervalul optim de spațiere între nașteri , drepturile medicale ale femeilor gravide și care este personalul medical  specializat care le poate asista pe perioda sarcinii.

Scopul principal a acestor ateliere este de a evita situațiile nedorite și complicațiile legate de sarcina și naștere și de a asigura un acces corespunzator al femeilor  la servicii medicale de specialitate.

_dsc0239 _dsc0242

 

 

 

 

 

 

“Sunt binevenite aceste ateliere de formare pentru noi, pentru că ne ajută să învățăm cum sa le explicam mai usor, pe întelesul lor, femeilor din mediul rural anatomia și modul de funcționare a  aparatului lor reproducator, ajutandu –le astfel să  știe cum să se protejeze  și  ce se întamplă astfel cu corpul lor.” a declarat Greere Elena, educator comunitar.

_dsc0246 _dsc0245

 

 

 

 

 

 

Proiectul implementat în România de World Vision se va derula în următorii trei ani în 3 județe – Vâlcea, Dolj și Vaslui și se va adresa unui număr de 15.000 de femei cu vârsta între 15 şi 40 de ani, din 30 de comunităţi rurale.

_dsc0259  _dsc0277 _dsc0307 _dsc0358 _dsc0394 _dsc0401

 

 

 

 

 

 

 

 

_dsc0401

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Nicio mama nu trebuie să moară dând viaţă!” este obiectivul acestui program, care va dezvolta un model inovativ de servicii integrate pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite și prin susținerea accesului la servicii medicale de calitate prenatale si maternale. Proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” are o valoare de 500 000 de dolari şi a fost câştigat  de World Vision pentru România, ca parte a unui grant global MSD for Mothers.

dsc_0346

 

 

 

 

 

dsc_0311

 

 

 

 

 

 

În judeţul Vâlcea sunt incluse în proiect comunele Frâncești, Scundu, Orlești, Ionești, Stoilești, Mihăești, Galicea, Nicolae Bălcescu, Drăgoești, Olanu, Șirineasa, Popești, Dănicei. Populaţia totală a acestor comune este de aproape 40.000 de locuitori, din care peste 6.100 sunt femei fertile  cu vârsta între 15 şi 40 de ani. Evaluarea iniţială a comunităţilor a identificat, într-o primă etapă, 75 gravide şi 5 minore însărcinate, care vor putea beneficia de sprijin şi consiliere în cadrul acestui proiect, încă de la început.

dsc_0299

 

 

 

 

dsc_0275

 

 

 

 

 

dsc_0248

 

În judeţul Dolj sunt vizate comunele Argetoaia, Bralostița, Breasta, Bucovăț, Carpen, Cernăteşti, Coțofenii din Dos, Predeşti, Scăeşti, Şopot.

Populaţia totală a acestor comune este de 29.289 de locuitori, dintre care sunt 5083 de femei fertile (cu vârsta între 15 şi 40 de ani).  Evaluarea iniţială a comunităţilor a identificat 101 gravide şi 11 minore însărcinate care vor fi putea beneficia de sprijin şi consiliere în cadrul acestui proiect, încă de la început.

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*