O viață nouă integrată în programul nostru Mame pentru Viață. Viață pentru mame

Într-un loc uitat de lume, Lucreția o mama de 34 de ani, locuiește împreună cu cei șase copii și soțul ei, într-o casă micuță din chirpici cu două camere. Casa nu este a lor. Unui vecin li s-a facut mila de ei și i-a lăsat să locuiască acolo, pentru că până acum au trăit într-un grajd.

_dsc1008                _dsc1005

Venitul  familiei este aproape inexistent. De câteva zile tatal s-a angajat la un atelier, în oraș, însă nu știe ce salariu va avea. Mama are grijă de câteva oi și capre, împreună cu copiii.  În căsuța micuță cu doua camere locuiesc opt suflete: Darius are 4 ani, Iuliana are  6 ani, Nicolae 10 ani, Bogdan 11ani, Marius 12 ani și  Ionut are 13 ani.

“ Suntem multumiți că ne avem unul pe altul. Casa în care locuim nu este a noastră. I s-a facut mila la o vecina și ne-a dat această căsută, pentru că locuiam într-un grajd. Nu ducem lipsa de lemne ca e padurea aproape, însă nu avem bani să le cumpărăm copiilor haine, cărți pentru școală, iar de mâncat, mâncăm ce am muncit vara: cartofi și fasole. Mai facem câte o lipie pe plita și mămăliga, dar foarte rar.  Nu cred că o să ne permitem să îi trimitem pe toți la școală. Toate sunt scumpe și școala este departe.” declară cu lacrimi în ochi tatăl copiilor.

_dsc1012          _dsc1047

De curând, Lucreția a aflat că este gravidă din nou, cu cel de-al șaptelea copil. Ș-a dat seama târziu că este însărcinată, dar și așa dorește să păstreze copilul.

„ Nu știu exact în câte luni sunt. Ma simțeam rău și obosită și atunci mi-am dat seama că sunt gravidă. După burtă cred ca am 4 luni. Am mers la medicul din sat să mă consulte. Chiar dacă eram în lună mică nu renunțăm la copil. Unde mănâncă cei șase, va mânca și al șaptelea.”declară Lucreția.

_dsc1002                                                 _dsc1010

Tânara mama nu a fost niciodată la un consult ginecologic și nici nu ș-a facut analize medicale pe timpul celor șapte sarcini. „Primul copil l-am nascut acasă, eram cu mama. De fapt era un grajd. Apoi a venit salvarea. Pe ceilalți nici nu mai îmi aduc aminte pe unde i-am născut. Știu doar că i-am născut ușor. Nu am avut complicații și nu mi-am făcut nici un consult și nici analize. Când eram gravidă cu  Iuliana, cea mică, am mers la medicul de familie și m-am înscris, dar doar o dată, apoi am chemat ambulanța și am fost dusă la spital.”

Lucreția nu a mers niciodată , pe perioada celor șapte sarcini, la un medic de specialitate, nu ș-a facut analize și nu a luat vitaminele necesare pe perioada sarcinii.

Lucreția este în prezent beneficiară a proiectului Mame pentru viață. Viață pentru mame. Prin proiect i se va asigura mamei, facilitarea accesului la servicii medicale de calitate prenatale și maternale, planning familial, participarea la sesiuni informative ce vizează reducerea cazurilor de mortalitate maternă și spațierea optimă a nașterilor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*