Fundaţia World Vision şi MSD România au organizat dezbaterea „Echitatea serviciilor medicale pentru mama vulnerabilă din România -Coordonarea eforturilor institutionale si ale autoritatilor publice locale pentru garantarea accesului mamelor defavorizate la servicii medico-socio-educationale integrate ”

COMUNICAT DE PRESĂ

Fundaţia World Vision şi MSD România au organizat  dezbaterea

„Echitatea serviciilor medicale pentru mama vulnerabilă din România –Coordonarea eforturilor institutionale si ale autoritatilor publice locale pentru garantarea accesului mamelor defavorizate la servicii medico-socio-educationale integrate

 

 

Vaslui, 14 Noiembrie, 2017  World Vision România, una dintre cele mai importante organizaţii non-guvernamentale din România si MSD România, au organizat  la Consiliul Judetean Vaslui o dezbatere  privind solutiile de reducere a mortalitãții materne si neonatale in judetul Vaslui , cu titlul  “ Echitatea serviciilor de sănătate pentru mama vulnerabilă din România – Coordonarea eforturilor institutionale  si ale autoritatilor publice locale pentru garantarea accesului mamelor defavorizate la servicii medico-socio-educationale.

poza-3

In cursul acestui eveniment  au fost abordate teme legate de asistența medicalã a gravidei, analiza cauzelor mortalitatii materne si neonatale,  barierele întâmpinate de femeile vulnerabile în accesarea serviciilor de asistențã pre si postnatalã precum și solutii pentru reducerea numãrului alarmant de sarcini nedorite și avorturi la minore.

 

Obiectivul dezbaterii a fost  identificarea unor masuri viabile, integrate pe care institutiile si autoritatile publice locale le pot sustine pentru sprijinirea mamelor si adolescentelor vulnerabile in vederea accesarii serviciilor de sanatate, educatie si sociale. Asistenta medicala comunitara si centrele comunitare  integrate sunt una din solutiile propuse de guvern pentru cresterea accesului la servicii integrate pentru populatia vulnerabila, legea asistentei medicale comunitare fiind promulgata inca din luna  iulie 2017.

 

Evenimentul a fost deschis de Dnul Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui şi de Doamna Cornelia Paraschiv Scărlătătescu, Manager proiect Mame pentru viaţă. Viaţă pentru Mame, care au subliniat importanţa pe care sănătatea mamei şi copilului trebuie sa o aibă in politicile publice ale statului român.

 

“Este o tematică destul de importantă şi complexă şi orice sprijin care vine în ajutorul lămuririi acestor probleme este binevenit. Eu sper ca atât dezbaterea  cât şi studiul să dea rezultate pozitive şi să fie o baza pentru aprofundarea acestor tematici.

Nu numai în Romania apar astfel de probleme, cred ca în toate statele care sunt în curs de dezvoltare, în care asistenta medicală nu este aşezată suficient şi în care nici comunităţile nu sunt dezvoltate, în care mentalităţile nu sunt suficient de adaptate. Este o mare nevoie de astfel de proiecte sociale si Consiliul Judetean Vaslui doreste sa sprijine aceste demersuri pentru imbunatatirea sanatatii mamelor si adolescentelor vulnerabile” a declarat d-ul Dumitru Buzatu, Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui.

 

Cu acest prilej, Fundaţia World Vision a dat publicităţii rezultatele  implementării proiectului „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” la 18 luni de la lansare şi a făcut recomandări bazate pe identificarea barierelor întâmpinate de femeile vulnerabile din mediul rural în accesarea serviciilor de asistenţă prenatală şi planificare familială.

 

•    peste 8000 de femei din Vaslui, Vâlcea şi Dolj au fost informate în cadrul sesiunilor de educaţie susţinute de educatori comunitari despre sănătatea reproducerii, spaţierea optimă a naşterilor şi dreptul la îngrijiri medicale gratuite.
•    Două aplicaţii mobile de tip sms alert privind calendarul ovulaţiei şi asistenţa prenatală au fost dezvoltate în cadrul proiectului pentru o mai bună informare şi educaţie a femeilor din mediile vulnerabile, fiind transmise 4200 de sms-uri pentru un număr de 500 de beneficiare.
•    Un număr de 400 de gravide au fost monitorizate şi informate prin program, fiind consiliate şi sprijinite să acceseze serviciile de asistenţă prenatală;
•    Doua cursuri de e-learning privind îngrijirea gravidelor pentru medicii de familie au fost dezvoltate pe platforma edu-cnsmf.ro, cursurile, accesibile gratuit până anul viitor,  fiind creditate de Colegiul Medicilor din România.

 

Acest proiect pilot a dezvoltat soluții integrate, cost-eficiente, inovatoare  pentru informarea, educarea şi facilitarea accesului la servicii medicale a mamelor vulnerabile, aplicabile și la nivel naţional. Accesul la un pachet de servicii de asistență maternă trebuie să fie egal și echitabil pentru toate femeile, indiferent de statut sau situaţie financiară, iar barierele existente în prezent pot fi înlăturate prin alinierea politicilor de sănătate maternă la toate celelalte politici relevante”, a declarat Dr. Cornelia Scărlătescu Paraschiv, manager proiect “Mame pentru viață. Viață pentru mame”, World Vision România.

Conform datelor transmise de Ministerul Sănătăţii şi INSMC  ”Alexandrescu Rusescu”:

•              1 din 5 mame nu a ajuns niciodată la medic anterior naşterii (38 861 de gravide în anul 2016)

•              1 din 10 naşteri si 1 din 10 avorturi s-au produs la minore ( peste 26 000 de minore rămân însărcinate anual în România)

•              România ocupă locul 1 în UE la numărul de naşteri în grupul de minore 10-14 ani, cu 676 în 2015; Olanda, de exemplu,  nu a înregistrat nici o naştere în acest grup de 8 ani.

•              Rata mortalităţii materne este cea mai înalta din UE, de aproape 3 ori mai mare decât media europeană, de 6 ori mai mare decât în Italia şi Spania şi de 10 ori mai mare faţă de Austria şi Polonia

•              25 % din femeile din mediul rural nu au asigurare de sănătate;  Mediul rural continuă  să rămâna defavorizat în privinţa ratei de acoperire a asigurărilor de sănătate, diferenţa între rural şi urban fiind de 20%

•              In cursul primului semestru din 2017, mortalitatea materna in Romania a atins o valoare dubla fata de anul trecut, 19, 5 la 100000 de nasteri, dubla fata de cea a anului trecut, de 8,9 la 100000 de nasteri, ceea ceimpune masuri urgente pentru facilitarea accesului gratuit, neconditionat la servicii medicale competente pentru  gravidele defavorizate si mobilizarea tuturor factorilor de sprijin al mamei si nou nascutului din categoriile vulnerabile.

poza-2

 

La masa rotunda au participat si au avut o contributie deosebit de valoroasa prin ideile si propunerile exprimate, atat reprezentanți ai autorităților locale, instituțiilor medicale, de învățământ și de protecția copilului cat si ai societăților profesionale, specialisti, reprezentanți ai societații civile, precum şi jurnaliști din judetul Vaslui.

 

Delia Dumea

Communications Officer

World Vision Romania

 

 

Pentru informaţii:

Dr. Cornelia Scărlătescu Paraschiv
Manager Proiect Mame pentru Viaţă   
Fundaţia World Vision România
Telefon: 0731 444 621
Cornelia_Paraschiv@wvi.org

 

 

 

Despre proiectul “Mame pentru viață. Viață pentru mame”

Proiectul „Mame pentru viață. Viață pentru mame” finanţat prin programul global MSD for Mothers, implică dezvoltarea unui model integrat de solutii pentru îmbunătățirea accesului la servicii de calitate de asistență medicală  prenatală și sănătate reproductivă în România rurală. Implementat în 30 de comunități din județele Dolj, Vâlcea și Vaslui, proiectul este considerat un exemplu de bune practici în cadrul inițiativelor de reducere a mortalităţii infantile şi materne în Europa.
Proiectul și-a formulat obiective pe trei niveluri: îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale materne și de planificare familială,  creșterea competențelor furnizorilor de servicii medicale din mediul rural, capacitarea comunității locale și educarea populației cu ajutorul unor instrumente adaptate și eficiente,  și  dezvoltarea, impreuna cu autoritățile locale. a unor programe de susținere a mamelor vulnerabile. Sunt vizate 15000 de femei fertile din mediul rural, din trei judeţe, 225 de furnizori de servicii medicale și autorităţile locale din cele 30 de comunităţi ţintă ale proiectului.

 

Despre World Vision România
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În 27 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe.

Despre MSD România
Compania americană Merck Sharp and Dohme (MSD) a deschis un birou în România în urmă cu 22 de ani, fiind una dintre primele companii farmaceutice multinaţionale cu prezenţă locală. Cu un accent constant pe inovaţie şi ştiinţă, MSD oferă în România un portofoliu extins, de peste 50 branduri inovatoare, în 2 categorii principale: medicamente de uz uman (medicamente eliberate pe bază de reţetă şi vaccinuri) şi medicamente de uz veterinar.
Fiind o companie responsabilă, recunoaştem că avem un rol de jucat – în parteneriat cu alți actori cheie – în a ne asigura că produsele noastre sunt accesibile pacienţilor care au nevoie de acestea. Astfel, prezenţa MSD în board-urile ARPIM (Asociaţia Producătorilor Internaţionali de Medicamente) şi LAWG (Local American Working Group), precum şi în asociaţiile Foreign Investors Council şi AmCham denotă angajamentul companiei faţă de piaţa din România. Mai mult, platforma locală de responsabilitate corporativă “MSD pentru viaţă. Împreună pentru viaţă” operează prin 4 piloni, cu accent în zona de sănătate, precum şi în susţinerea comunităţilor locale. Compania a luat ca o provocare plasarea actuală a României pe locuri fruntaşe, în Uniunea Europeană, într-o varietate de boli cronice sau boli foarte grave, inclusiv în mortalitatea maternă. În MSD, la baza strategiei de business se află angajamentul față de valori și integritate.Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.msd.ro sau www.msd.com.

Despre proiectul MSD for Mothers
MSD for Mothers (proiect cunoscut ca Merck for Mothers in Statele Unite si Canada) este o iniţiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza ştiinţifică şi de business a MSD – precum și resursele financiare ale companiei şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial – pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume. MSD for Mothers furnizează soluţii durabile, axate pe îmbunatăţirea calităţii îngrijirii medicale a mamelor, precum şi pentru creşterea accesului femeilor la servicii de planificare familială.
Până acum, eforturile derulate în acest proiect au contribuit la îmbunătăţirea accesului la servicii medicale de calitate pentru gravide şi la servicii de planificare familială pentru un număr de 4,8 milioane de femei, în 30 de ţări din întreaga lume. Mai multe informaţii pe http://merckformothers.com/

 

Declaratii: In cadrul dezbaterii Echitatea serviciilor de sanatate pentru mama vulnerabila din Romania rurala, liderii comunitatilor locale le-au prezentat reprezentantilor institutiilor judetene problemele cu care acestia se confrunta in teritoriu si de asemenea au propus solutii pentru rezolvarea acestora.

–          Infiintarea unui centru comunitar unde femeile gravide ar putea beneficia de consiliere, educatie dar si protejate pentru ca sunt cazuri de violenta in familie.

–          Asigurarea transportului femeilor gravide din comunitate catre spitale.

–          Infiintarea de unitati mobile de diagnostic si investigatii , laboratoare mobile unde femeile gravide ar putea beneficia de consult medical dar si de analize medicale

–          Realizarea unui studiu in vederea documnetarii debutului pubertatii in randul minorilor , avand in vedere ca Romania detine prima pozitie in Europa  privind sarcinile la grupul 10-14 ani.

Radu Valerica – Primar comuna Rebricea

” La nivelul comunei sunt doua cabinete medicale cu doi medici si doua asistente medicale. Temporar asistentul medical comunitar este in concediu de crestere a copilului. Sunt neacoperiti si intampinam greutati. Si este greu sa gasim pe alticineva. Lucram la infrastructura drumului pentru degeaba ai cabinete medicale daca nu ai niste drumuri bune. Lipsa unui mijloc de transport in comun este iarasi o problema. Printr-un astel de mijloc a putea facilita accesul la serviciile medicale de la oras.. Ne luptam de trei ani cu infiintarea unui traseu de transport in comun si este greu”

Petrica Simiuc- Todiresti

„Avem un dispensar din anii ”60 si doi medici de familie. Am depus la Ministerul Dezvoltarii o cerere de finantare pentru un nou dispensar. Este trist sa vedem mame la 16 ani care nu pot sa-si permite sa locuiasca decent sau sa aiba conditii normale de viata. La nivel de consiliu local am acordat ajutoare de urgenta insa sume mici de exemplu 1000 de lei. Transportul acestora la spital este o problema. Avem o singura masina si nu avem banii necesari pentru a cumpara alta”

Gabriela Plăcintă –  Inspector General ISJ vaslui
”Este o dezbatere trista cu statistici reale si trebuie sa tinem cont de ele. Sunt destul de bulversata. Exista eleve care devin mame si care sunt victime ale violentei si ale abuzului. Avem multe proiecte educative dar este un paradox: au informatia si nu stiu cum sa o puna in practica. Ma gandeam la familia traditionala din mediul rural de oe vremuri. Oare mai exista ea?  O problema este ca nu avem posturi suficiente pentru consilieri scolari in mediul rural. Ar trebui sa avem unul la doua sccoli cu personalitate juridica si de asemenea mediatori in comunitatile rrome. De asemenea consider ca ar trebui realizat un studiu pentru a afla varsta la care in prezent are loc debutul pubertatii in randul minorilor  si mai mult ar trebui sa lucram in continuare pe facilitarea accesului la informatie si o mai buna relatie cu parintii”

 

 

 

 

 

 

 

Dna Topliceanu Mihaela- DSP  Vaslui

”La nivelul judetului Vaslui rata mortatalitatii materno – infantile a scazaut semnificativ in ultimii ani. In 2009 rata mortalitatii infantile ajunge la pragul de 11,17/ 1000 de nascuti vii si ccontinua sa scada constant pana la 1,88/1000 de nascuti vii in primele 9 luni ale acestui an.Din pacate la copii defavorizati social si cei din mediul rural se inregistreaza rate semnificativ mai mari ale deceselor infantile. Persista ponderea mare prin boli ale aparatului respirator in conditiile in care aceastea pot fi considerate evitabile. Decese evitabile ar putea fi si si cele la domiciliu sau accidentele. Din pacate se inregistreaza astfel de cazuri. Pentru a reduce mortalitatea infantila este necesara o evaluare a factorilor care determina sau care influenteaza rata mortalitatii. Aici ne referim la accesul limitat la serviciile de sanatate in localitatile cu probleme de infrastructura, calitatea slaba sau ineficienta a serviciilor primare sau lipsa abilitatilor parentale sau neglijarea sanatatii si a vietii copilului de catre parinti. Sunt situatii cand parintii se prezinta tardiv cu copii la medic. Aici ne referim la decesele care au loc la domiciliu sau decesele care survin in primele 24 de ore de la internare. Nivelul si dinamica mortalitatii infantile si a nasterilor in randul adolescentelor au determism social, economic si cultural. O serie de factori precum nivelul scazut de educatie a mamei, varsta mica a acesteia, nivelul scazut al veniturilor, mediul familial violent, marginalizarea sociala sunt determinanti si influenteaza dinamica acestor indicatori. In ceea ce priveste decesele materne, in ultimii ani in judetul Vaslui am inregistrat o scadere considerabila. In comunitatile din mediul rural un rol important il au asistentii medicali comunitari si mediatorii sanitari. Din pacate la nivelul judetului nu toate localitatile sunt acoperite de asistenti comunitari. Este adevarat ca avem 57 de asistenti comunitari medicali si 22 de mediatori dar s-ar putea si mai bine”

Dr. Irina Carmen Medic Sef CAS Vaslui

”Accesul femeilor gravide la CAS este foarte usor. In primul rand adeverinta de asigurat nu mai este valabila Toata lumea are card de asigurat.Persoanele neasigurate si ma refer la femeile gravide care nu au venituri prin efectele Legii 95/2006 beneficiaza de gratuitate pe perioada cat sunt gravide si in perioada de lehuzie. Ea trebuie sa prezinte o adeverinta medicala de la medicul de familie sau de la medicul ginecolog care sa ateste ca femeia respectiva este gravida. Aceasta adeverinta se poate transmite si prin fax  de la primarie sau scanata de medicul de familie si trimisa.  Este introdusa astfel in sistemul informatic al al CAS si i se atribuie calitatea de gravida si lehuza beneficiind de servicii medicale, consultatii medicale pe palierul de asistenta medicala – primara, secundara –  ambulator si tertiara – spital si de alta servicii medicale de care are nevoie”

”Este o idee buna un Tel Verde pentru gravide. Nu ne-am gandit niciodata. Putem discuta despre aceasta posibilitate. Asistenta medicala pentru gravide nu ne-a fost adusa la cunostinta ca nu este asigurata cum trebuie si nu li se ofera toata serviciile de care au nevoie. Problema care este si va fi intotdeauna este deplasarea la furnizorii de servicii medicale care este costisitoare.  Daca comunitatea ar asigura transportul la medicul de familie sau la medicul ginecolog organizat probabilm ca lucrurile au merge mult mai bine. Multe femei nu ajung la medic pentru ca nu au bani de transport”

Primar comuna Rebricea

”La un moment dat la unul dintre cele doua cabinete medicale din comuna am ramas fara medic si ne-am implicat noi in cautarea unui inlocuitor pentru ca nu gaseau in Vaslui si am apelat la judetului Iasi si am gasit in sfarsit. Este vorba de Draxeni. Oricum acolo aveam probleme pentru ca medicul care a plecat in ultima perioada din 5 zile venea una singura.

La nivelul comunei sunt doua cabinete medicale cu doi medici si doua asistente medicale. Temporar asistentul medical comunitar este in concediu de crestere a copilului. Sunt neacoperiti si intampinam greutati. Si este greu sa gasim pe alticineva. Lucram la infrastructura drumului pentru degeaba ai cabinete medicale daca nu ai niste drumuri bune. Lipsa unui mijloc de transport in comun este iarasi o problema. Printr-un astel de mijloc a putea facilita accesul la serviciile medicale de la oras.. Ne luptam de trei ani cu infiintarea unui traseu de transport in comun si este greu”

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*