Ce îşi poate dori o copilă la 13 sau 15 ani? Dar o adolescentă la 17 ani?

img_6597Ce îşi poate dori o copilă la 13 sau 15 ani? Dar o adolescentă  la 17 ani? Ele nu visează  la excursii cu prietenii, jocuri în faţa casei, un majorat de vis sau o carieră stralucită. Nu doar ca nu visează, ci aleg un drum lipsit de cale de întoarcere. Un drum pavat de responsabilitatea  unei  femei  ce ar trebui  să aibă poate dublul vârstei lor. De la jocul cu păpuşi se ajunge, astfel, la “jocul” cu  bebeluşi  adevăraţi.

In aceeaşi  situaţie a fost şi Florentina. A ramăs însărcinată la 17 ani, fără nici un ajutor . Pe perioada sarcinii nu  a fost la control, nu ş-a facut analize, nici macar nu a ştiut daca are fetiţă sau băiat.  Fară susţinere din partea familie, fără bani a fost nevoită sa renunţe la copil şiimg_6603 la şcoală.

Acum la 24 de ani soarta i-a surâs, spune ea. Cu o fetiţă mică în braţe ne povesteşte ce cadou minunat a primit de la D-zeu.

‘’Când eşti un copil nu şti incotro să o mergi. La primul copil nici nu ştiam ce se întâmplă cu mine. Eram un copil cu un copil in braţe. Acum la a doua sarcină a fost altceva. Deşi bani nu am avut sa merg la medic, am fost ajutată în cadrul proiectului sa îmi fac analize şi ecograf. Acum îmi dau seama ce responsabilitate mare este atunci când aduci pe lume un copil. ‘’ declară Florentina.

‘’În cadrul proiectului Mame pentru Viaţă susţinem  femeile însărcinate din mediul  rural să meargă un medic specialist, să işi faca un ecograf sau analize pe perioada sarcinii. Deşi acestea  pot face analizele cu trimitere de la medicul de familie, acestea nu îşi permit să îşi plătească transportul până în oraş, iar consultaţia la un ecograf deja este ceva mult prea mult. O parte din mame nu au cunoştinţe în domeniu, deoarece nu au terminat nici opt clase . De aceea noi prin sesiunile pe care le susţinem prin proiect încercăm să le îndrumăm, să le dăm sfaturi pe înţelesul lor’’, declara d-na Raluca, educator comunitar, Argetoaia, judetul Dolj.

În cadrul proiectului  Mame pentru Viaţă. Viaţă pentru Mame am susţinut sesiuni de informare pentru 11000 de femei  şi mame din comunităţile din judeţele Vâlcea, Dolj şi Vaslui.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*